Motorisk udvikling hos babyer (0-1 år)

Når man bliver nybagte forældre, vil man gøre alt for, at ens lille nyfødte får den bedste start på livet og den nye tilværelse. Dette indbefatter også det bedste udgangspunkt for motorisk udvikling og læring hos babyen. Der er et væld af måder, hvorpå man kan styrke barnets naturlige motoriske udvikling. Det kan blandt andet gøres gennem leg og anden stimuli.

Baby motorisk udvikling

Nyfødte er styret af det, man som fagterm kalder massebevægelser. Massebevægelser er ukontrollerede reflekser, som den nyfødte er styret af. Grunden til det er at barnets hjerne endnu ikke er udviklet nok til selv at kunne styre bevægelserne. I barnets første leveår, hvor det er betegnet som baby, går det rigtig hurtigt med den motoriske udvikling og læring. I barnets første seks måneder vil barnet primært udvikle opmærksomheds- og blikkontakt, hvor barnet vil følge med med øjnene. Desuden vil det udvikle færdighed i blandt andet at smile og bøje naturligt i arme og ben.

Motorisk udvikling 3-12 måneders alderen

I de tre første levemåneder vil barnet herefter være i stand til at dreje sin hals og ydermere løfte sit hoved, når det ligger på maven. Børn i denne alder er typisk også begyndt at lege med egne hænder og fødder. Samtidig er de også begyndt at sætte af med benene og lave få trillebevægelser. I den sidste halvdel af barnets første leveår, altså i alderen 6-12 måneder, vil langt de fleste børn have balance nok til at kunne sidde oprejst – dog med lidt støtte fra eksempelvis en pude eller andet. Desuden vil barnets motoriske især vise sig i form af blandt andet følgende steps:

  • Øget interesse for omgivelser på større afstand
  • Aktiv pludren
  • Øje-hånd-mund samspil
  • Forsøger selv at flytte sig og hæve sig op fra underlag, når det ligger på maven og ryggen

De fleste børn kan desuden i denne alder bevæge sig frem i krybestilling og dermed også trille omkring sig selv. Derudover kan man opleve, at nogle børn påbegynder færdigheder i at kunne kravle. Dog skal man have in mente, at dette for andre børn først sker sidenhen.

Du kan se en masse legetøj til din baby på Barnets Verden, som er en fantastisk hjemmeside, der har barnets udvikling i fokus.

Se deres stimulerende udvalg af legetøj her: 

0-6 måneder

6-12 måneder

Den grove motorik versus finmotorikken

Forrige trin i den motoriske udvikling og læring hos babyer fokuserer man primært på den grove motorik. Man skal dog ikke tage fejl af, at også finmotorikken i særdeleshed udvikles i alderen 0-1 år. Dette viser sig eksempelvis i form af griberefleksen, sammenspillet mellem hænder og syn og ikke mindst dét at kunne flytte genstande fra den ene hånd til den anden. Som forældre kan man både medvirke til at stimulere den grove og finmotorikken. På denne måde kan man medvirke til at sikre en sund og naturlig motorisk udvikling og læring for sit barn. Ved at holde sit barn fysisk aktivt ved blandt andet at lave cykelbevægelser med benene eller tage dem med udenfor og lege, når de er blevet større, sørger man netop for dette. Ved at lade barnet spise selv og have med disse genstande at gøre, styrkes finmotorikken ligeledes. Til dette formål er klodser eller lignende oplagte for at styrke barnets finmotoriske evner.