Sæt din egen Motorikbane op

Den ultimative aktivitet til at styrke dit barns motorik, som du stadig kan lave derhjemme, er en motorikbane. Motorikbaner inviterer til adskillige timers leg og sjove udfordringer hos både de helt små og lidt større eventyrere. Ved en motorikbane bliver både balanceevnen, koordinationsevnen og ikke mindst fantasien sat på prøve. På denne måde kan du nemt og enkelt gøre det sjovt for dit barn at blive motorisk udfordret og stimuleret. En motorikbane er nemlig et redskab til både at styrke, udfordre og stimulere alt, hvad man ønsker at ramme. Dette gælder til dels de tre primære sanser, men foruden disse gælder det også balancen, temposkift, styrke, muskelkontrol, vurdering af overflader og greb. Dette sker, samtidig med at en motorikbane også udfordrer barnets grove motorik. 

Det er ikke så vanskeligt at sætte en motorikbane op  

Det kan godt lyde en smule indviklet og krævende at opsætte egen motorikbane i hjemmet. Men det behøver det ikke at være. Det handler tit ofte om at bruge sin fantasi og have en grundlæggende forståelse for hvad dit barn har behov for i alle aspekter af motorikken – læs mere her.  Vi vil dog herunder beskriver hvordan du selv kan opsætte en motorikbane med forskellige elementer. Både en DIY, men også med købte remedier. DIY og de købte redskaber kan selvfølgelig kombineres, som sagt er det kun fantasien der sætter grænser.

Barn bygger motorikbane på gulvet

Brug dine remedier i hjemmet 

Når du skal sætte din egen motorikbane op for dit barn, kan du med rette lægge nogle forskellige ting ud på gulvet, hvor dit barn har til opgave at gå på disse uden at røre jorden. Dermed må der selvsagt gerne være lidt forskellig afstand mellem tingene, så barnet er udfordret ved at skulle afstandsbedømme, og desuden ved at bruge muskler til at tage både store og små skridt og ikke mindst at holde balancen samtidig. Til dette kan du eksempelvis lægge puder, bøger, skamler eller små stole ud. Dette er alt efter, hvad der passer i forhold til hjemmets rammer. Foruden dette vil det være optimalt, hvis der er noget, som barnet kan hoppe ned fra og ned i. Dette kan eksempelvis være at hoppe ned fra en stol og ned på en madras. Derudover kan man med rette lave en tunnel, som barnet skal kravle igennem. Dette gøres nemt ved at sætte to stole sammen og herefter lægge et lagen over. Det er en god idé at sørge for, at der er noget, som barnet kan kravle over og under, udenom, op på og ned ad for at opnå den optimale motorikbane.

Køb dele til en motorikbane

Når man bygger en motorikbane derhjemme og man bruger de ting man har der, kan man nogle gange blive begrænset. Med det menes der at man hurtigt kan opdage at det er svært at lave en balancebane, fordi de ting man har derhjemme kan glide på gulvet. Det er vigtigt at de ting dit barn skal gå på, rulle nedad, kravle på, osv. står fast. Ellers kan hurtigt stå med et barn der har slået sig.

Så derfor vil det være en god ide at investere i nogle enkelte ting som er af en god kvalitet og kan bruges på mange forskellige måder. 

Vi har sammensat nogle af de ting til motorikbane som vi synes giver mulighed for kreativitet, samtidig med det kan bruges til mange forskellige baner og hurtigt kan pakkes sammen og gemmes ad vejen.

  1. River Stones med 6 stk, se dem her: River stones 6 stk – Her får du 6 sten, som er inspireret af sten i en flod. De giver mulighed for kreativitet og kan både bruges indenfor og udenfor. Der følger samtidig et inspirationshæfte med som du kan blive inspireret af.
  2. Bouncing River Stone sæt, se det her: Bouncing River Stones – Her får et sæt på 5 sten som kan ligges ud på gulvet i den bane man ønsker. Der er samtidig en fjedrene sten i sættet, som gør at barnet skal stoppe op og finde balancen igen inden det kan hoppe videre.

  3. Bilibo Legeskal, se den her: Bilibo Legeskal – En legeskal giver et ekstra element til din motorikbane, men kan også bruges til megen anden leg. Den kan bruges fra barnet er helt lille, til både vugge, gynge og vippelege. Når barnet er ældre kan det bruge til f.eks. snurrelege og ellers er det kun fantasien der sætter grænser

Hvis du gerne vil have endnu mere inspiration kan du se på Børn i Balances fantastiske Motorik kategori lige her: Motorisk Legetøj

Motorikbane udendørs er også en mulighed

Hvis man i stedet har ønske om at tage motorikbanen udendørs, så er der selvsagt også mulighed for dette. De mange varierende terræner, som der naturligt udgør naturen, udgør nogle af de bedste motorikbaner – der er tilgængelige for alle. En udendørs motorikbane kan eksempelvis indeholde følgende elementer. 

  • En lille høj til at tumle på 
  • Træstubbe i forskellige højder 
  • Træstammer til balancegang 
  • Brændestykker at flytte med og bygge af 
  • Piletunneller og huler 
  • Klatring 

Utallige af fordele ved motorikbaner 

Motorikbaner – hvad enten de er indendørs eller udendørs – udfordrer både børn og voksne i sjove aktiviteter, der fremmer bevægelse, leg og ikke mindst den motoriske udvikling. Hvis man sammensætter motoriske redskaber, kan motorikbaner nemt skabes, og dermed kan disse være blandt de legeredskaber, der er med til at styrke ens barns motorik allerbedst. Undersøgelser har nemlig vist, at én af de vigtigste faktorer, der gør legeudstyr mest attraktivt for børn, er de udfordringer, som legeudstyret stiller for barnet. Børn elsker at udforske og rykke egne grænser. Derfor bør den optimale motorikbane også indeholde en række forskellige elementer, der både er med til at gøre den pågældende motorikbane udfordrende, mens den samtidig er indbydende og varierende. Du kan med en hjemmelavet motorikbane nemt og enkelt træne barnets grove motorik ved hop, sving, kravle over og krybe under.