Grovmotorik hos børn

Grovmotorikken hos børn er vigtig at få trænet, da en god motorik er barnets vej ind i det sociale liv. Dette skyldes til dels, at når grundmotorikken er på plads, kan man begynde at tilegne sig andre vigtige kompetencer, der gør en til et kompetent og socialt væsen. . Det heldige ved grovmotorik er at den befinder sig i mange af de ting vi gør i forvejen. Selvom om den gør det, er det stadig vigtigt for at vide hvad det helt præcist er, da vi så kan støtte vores børn i at udvikle den.

Glad barn der leger supermand

Hvad er grovmotorik?

Grovmotorikken er hjernens styring af de store muskelgrupper i kroppen. Dette gælder ryggen, maven, benene, armene, brystet og nakken. At grovmotorikken indbefatter de store muskelgrupper medvirker, at denne del af motorikken er medbestemmende for, hvor omskiftelige vores kropsbevægelser er, og ikke mindst hvor flydende disse bevægelser er, uanset hvilken alder man har. Dette betyder, at grovmotorikken er altafgørende i forhold til samspillet mellem bevægelserne og omgivelserne både hos børn og voksne. Grovmotorikken er i brug, så snart vi bevæger os fra et sted til et andet, dette gælder blandt andet også, når vi gør store bevægelser såsom at kaste, løbe eller hoppe. Derfor kan man sige at grovmotorik i bund er grund er når børn:

 • Hopper
 • Kravler
 • Gynger
 • Løber
 • Går armgang
 • Kaster og griber
 • Bruger begge hænder samtidig

Så derfor er grovmotorikken simpelt sagt de helt store bevægelser, hvor vi bruger hele kroppen.

De fælles træk ved grovmotorik og finmotorik

Fælles for både finmotorikken og grovmotorikken hos børn gælder det, at begge dele af motorikken er afhængige af, at sanserne hos barnet er velintegrerede. Hvis sanserne ikke fungerer optimalt, vil det give problemer med barnets evne til at opfatte sanseindtryk og herefter afkode, samordne og ikke mindst handle hensigtsmæssigt på dem. Fortvivl dog ej, for der er hjælp at hente, og der findes en række gode og børnevenlige øvelser, man kan lave for at styrke grovmotorikken. Dog er det vigtigt at have in mente, at hvis dit barn har besværligheder i forbindelse med grovmotorikken, skal træningen af denne gøres sjov. Det skal nemlig være sjovt at træne grovmotorik. Motivationen er en vigtig faktor, når man skal øve sig på noget, man har vanskeligt ved. Hvis dit barn har haft nederlagsoplevelser ved at spille fodbold i børnehaven, så lav noget andet end at spille fodbold. Find succesoplevelserne! Prøv i stedet at finde en ketcher frem eller lav kolbøtter. Bliv ved, til I finder noget, som dit barn kan lide, og som dit barn synes er sjovt og gerne vil øve sig i. 

Barn øver sig grovmototrik med leg

Grovmotorik – øvelser som du kan træne med dit barn

For at stimulere og træne grovmotorikken kan man eksempelvis tumle, flytte med genstande, hoppe, klatre, løbe og så videre. Desuden kan man opstille egen motorikbane i hjemme eller udendørs. Grovmotorikken aktiveres så snart, barnet er i bevægelse. Desuden kan man nemt og enkelt inkludere træning af grovmotorikken i hverdagen, uden at barnet nødvendigvis bemærker, at der er tale om træning. Dette kan man gøre ved at inddrage aktiviteter, der involverer hele kroppen og stiller krav til fysikken. Disse aktiviteter skal dog stadig vælges ud fra det, som barnet motiveres af, og som naturligvis fremmer udviklingen. 

Små øvelser der styrker grovmotorik i hverdagen

 • Lad barnet bære sin egen taske 
 • Lad barnet køre med indkøbsvognen 
 • Lad barnet hoppe på trampolin eller madrasser 
 • Lad barnet lege fangeleg, dåseskjul osv. 
 • Lad barnet lege med bolde af forskellige materialer og størrelser 
 • Lad barnet klatre i træer, på sten, stiger osv. 

15 øvelse der styrker grovmotorik

Muskel og stabilitetsøvelser

 1.  Øv jer i at gå op og ned af bakker, skamler eller trapper
 2. Lad dit barn skubbe indkøbsvognen eller trække indkøbskurven
 3. Hoppe op og ned – gerne på en madras eller trampolin
 4. Leg kravlelege
 5. Leg trillelege

Balance og stabilitetsøvelser

 1. Leg tumlelege – byg evt. en motorikbane – En af de BEDSTE måder at styrke barnets grovmotorik på er at bygge en motorikbane – Se mere HER
 2. Ud og leg i sandkassen og lad dit barn grave med en skovl
 3. Leg med en ballon, hvor i slår til ballonen
 4. Har i en stor bold, så lad barnet ligge på denne og lege flyver 
 5. Generelle tumlelege
Øvelser der styrker kropsfornemmelse 
 
 1. Leg med en bold og kast den på forskellige måder(overhånd, underhånd, begge hænder, etc.)
 2. Smid skoen og gå på forskellige underlag – tæpper, trægulv, græs, sand, etc..
 3. Giv massage
 4. Giv krammerer
 5. Frottér godt efter et bad

Disse få øvelser vil fremme både organisering, opmærksomhed, kropsbevidsthed, evnen til at falde til ro og i søvn samt muskeltonus. Der er altså flere gode grunde til at stimulere sit barns motorik.

Hvordan ser jeg om mit barn har problemer med grovmotorikken?

Dog er det ikke uvant, at børn kan have svært ved grovmotorikken, og det kan eksempelvis vise sig ved følgende: 

 • Sen til eller udelader krybe- og kravlestadiet 
 • Vanskeligheder ved at løbe, hoppe samt gribe og kaste med bold 
 • Balanceproblemer fx svært ved at lære at cykle 
 • Uheldig, taber ting, snubler 

Desuden kan børnene have vanskeligheder med at bedømme afstande, hastigheder, retninger, hvilket betyder, at de kan have svært ved at finde rundt og måske vil komme til at gå ind i ting og falde over egne ben. Derudover kan barnet have svært ved at gå på trapper og vil måske tage for store skridt og trampe højlydt. De grovmotoriske har altså i høj grad betydning for, hvordan barnet koordinerer deres kropsposition, og derfor er det vigtigt, at træningen af grovmotorikken indbefatter træning af nedenstående tre elementer: 

 • Fysiske positioner – koordination af kropsposition 
 • Fysiske evner – handlinger, der er afhængige af store muskelbevægelser for eksempel hoppe, springe, kaste en bold osv. 
 • Funktionel mobilitet – mønsteret i at bevæge sig selv fra et sted til et andet for eksempel rulle, klatre, kravle, gå og løbe osé