Finmotorik hos børn

Finmotorik er en lige så stor del af dit barns motoriske kunnen, som grovmotorikken er. Finmotorik handler i stedet de små bevægelser, der kun involverer ganske få muskler, men som i stedet i højere grad handler om præcision og teknikken i netop disse muskler. 

Hvad er Finmotorik?

Ved finmotorikken forstås de motoriske handlinger, som blot styres af få muskelfibre til at udføre nogle helt præcise bevægelser. Dermed kan man betegne finmotorikken som hjernens detaljerede arbejde med at styre de fjerne muskler. De fjerne muskler består af øjenmusklerne, mundmusklerne, de mimiske muskler og ikke mindst hånd- og fodmusklerne. I denne forbindelse er det essentielt at fremhæve håndmusklerne, da børn bruger deres hænder til at komme i kontakt med omverden og til at udforske den. Derfor er håndens udvikling vigtig eksempelvis i forbindelse med udviklingen af forfinede grebsmønstre. Den forfinede håndudvikling finder sted, når barnet er i alderen mellem 3 og 6 år. Derfor er det i særdeleshed vigtigt, at børn i denne alder har mulighed for at udforske forskellige materialer, som fremmer udviklingen. Desuden kan man ved at lave aktiviteter på gulvet eller anden vertikal flade for eksempel ved at tegne eller male også træne skulderstabiliteten, som er grundlaget for, at barnet kan udføre mere præcise finmotoriske bevægelser.

Barn leger med klodser og træner sin finmotorik

Finmotorik træning kan sagtens være hyggeligt 

Når finmotorikken skal stimuleres hos børn, er det kun fantasien, der sætter grænser. I denne forbindelse gælder det om at finde noget, som børnene synes er både sjovt og hyggeligt at lave. Dog er det vigtigt at pointere, at barnets finmotorik konstant bliver stimuleret. Dette sker blandt andet, når barnet samler ting op fra gulvet, når barnet åbner ting, når barnet ifører sig beklædning og så videre. Dermed sagt kan ens barns finmotorik altså udvikles væsentligt ved blot at lade barnet udøve disse hverdagsting selv. Finmotorikken indbefatter også evnen til at håndtere forskellige redskaber såsom legetøj eller en blyant. Dermed kan finmotoriske bevægelser være følgende: 

  • At gribe fat om og holde fast om en genstand
  • Øje-hånd-koordinationen: at få øje og hånd til at samarbejde om en opgave. Dette udmærker sig eksempelvis, når man skal skrive eller gribe en bold 
  • Hånddominans som er når, man har tilbøjelighed til at bruge den ene hånd mere end den anden, når man udfører specifikke opgaver såsom at skrive eller børste tænder 
  • Bilateral koordination er når, man evner at bruge begge hænder samtidig, som eksempelvis udmærker sig, når man benytter sig af både kniv og gaffel, eller når man skal knappe en knap

Finmotorik øvelser du nemt kan lave med dit barn

Hvis dit barn har udfordringer eller du bare gerne vil fremme deres udvikling med finmotorikken kan du som forælder medvirke til stimuli af denne på en måde med en række øvelser, som barnet med garanti finder underholdning i. Vi har listet en række lege, som træner finmotorikken, og som du med rette kan lave med dit barn: 

  1.  Samle små sten op og lægge dem ned igen enkeltvis. Dette kan gøres på en gåtur, på stranden eller i haven.
  2. Hjælp til derhjemme – børn kan fra en tidlig alder hjælpe til i hjemmet. Det er både dejligt for forældre og bærn at de hjælper til. Børn kan sagtens være med i køkkenet og skylle grøntsager osv.. Borddækning styrke også finmotorikken, da man her skal holde ved tallerkner, glas og bestik. Samtidig er der også en bonus barnet, da de rent faktisk elsker at føle de hjælper, så husk sige det til barnet.
  3. Musiklege, hvor man hvis man ikke har instrumenter, kan erstatte dette af at klappe.
  4.  Sætte klemmer på en tørresnor og tage dem af igen.
  5. Lad dit barn hjælpe med at rydde legetøj op fra, hvis du ikke allerede gør det i forvejen.

Se 10 måder du kan bruge legetøj til at styrke finmotorikken hos dit barn herunder

Barn leger med legetæjstraktor og styrker sin finmotorik

Finmotorik legetøj

Foruden ovenstående øvelser til at stimulere finmotorikken, findes der i dag også en lang række af legetøj, der med rette kan benyttes. Ved brug af dette sætter man fokus på konkrete opgaver med bestemte led og muskler. Legetøjet styrker teknikken i bevægelserne, samtidig med at det udfordrer øje-hånd koordinationen, hvilket er lige netop nogle af de ting, som man skal bruge i finmotorikken. Vi har for dig fundet nogle legeredskaber, som er ekstra godt for barnets finmotorik:

1. Til de helt små kan bruge et legestativ, da dette styrker finmotorikken ved at barnet skal række ud efter små objekter og gribe fat i dem.

Vi har fundet et super fint aktivitetsstativ fra Kids Concept til kun 399,-, som giver dig muligheden for at sammensætte dit eget aktivitetsstativ(det er jo dig, der ved hvad der virker bedst for dit barn)

Se det lige her –>  Kids Concept aktivitetsstativ

2. Til lidt større børn kan puslespil være et godt redskab, når finmotorikken skal stimuleres. Når man skal lægge puslespil, bliver både øje-hånd koordinationen, kinæstesisansen (muskel og led sansen), rum- og retningssansen og visualisering finmotorisk teknik stimuleret

Hos Børn i Balance kan du finde en masse gode bud på gode puslespil til at stimulere barnets finmotorik.

Se deres puslespils kategori lige her –> Puslespil

3. Perler: ved leg med perler bliver de samme teknikker stimuleret som ved puslespil. Dog er det med perler med mere fokuserede og præcise bevægelser. Med de store jumboperler kan du begynde at lege med perler med dit barn i en tidlig alder. Vi har fundet et rigtig fint sæt Jumboperler til kun 99,- på Børn i Balance

Se dem lige her –> Jumboperler

4. Til de lidt større børn kan man også gå igang med at klippe og klister, da man her også udfordrer der finmotoriske sanser. Samtidig er der her en sidebonus, da dit barns fantasi og bliver taget i brug i denne aktivitet.

5. Musiklege med instrumenter. Her har vi en kategori, hvor vi voksne også kan have en masse sjov med at lege med 🙂 Vi har fundet bud på et instrument i den lidt højere prisklasse, men… Det er Vilac one-man-band, så derfor er der også flere instrumenter i en. Så derfor er prisen på 749,- også til at forsvare. Du kan se den hos barnetsverden.dk som har et væld af instrumenter i alle prisklasser.

Se den her –> Vilac one-man-band

6. Leg med modellervoks eller trylledej 

7. Fingermaling 

8. Leg med små og store klodser – de er super sjove at stable og undersøge med hånd og mund. Vi har fundet et godt bud på nogle gode klodser til de mindste. Klodserne er fra Wooden Story og er behandlet med bivoks og botaniske olier, og derfor helt frie for skadelige kemikalier. Dette gør også du ikke skal bekymre dig når den lille putter dem i munden.

Se dem her –> Wooden Story Træklodser

9. Leg med hånddukker 

10. Leg med snurretoppe